Hindre apper å få tilgang til din Gmail-konto

Stop Spy gmail apps
Info

Den siste tiden har oppmerksomheten vært rettet mer mot bedrifter, apper og til og med privatpersoner som har lykkes med å komme over sensitiv informasjon. Iblant har du gitt tilatelse til de som absolutt ikke har noen rettigheter til å for eksempel ha kontroll over dine kontaktlister eller else din e-post. Kanskje du en eller annen gang har registrert det hos en tjeneste og bare akseptert alle vilkår uten å tenke noe mer over det.

Tross alt har vi mer tillitt på internett enn vi burde ha. Det gjelder ikke minst i bruken av Gmail, Google enormt populære eposttjeneste. For å kunne utnytte Gmail må alle åpne en konto. Når du har åpnet en konto og valgt et sikkert passord tenker du kanskje at du er fri og frank, men det skjer ting etterpå som gjør at det oppstår hull i sikkerheten.

Tegn på at noen bruker din Gmail-konto uten din tillatelse

Den kan vise seg på flere ulike måter. Mange tror at de har et problem når de får en merkelig e-post som bruker deres egen adresse. Sannheten er at mye av søppelposten er fullstendig automatisert og de prøver alle mulige adresser i håp om at noen går fem på. Det behøver altså ikke være et tegn. Å få veldig spesifikk e-post som virker å vite masse om ens interesser eller ens nettverk er derimot et faretegn.

Forutsatt at du har alle sikkerhetsinnstillinger aktivert kommer også Google til å gi deg advarsel dersom noen i et annet land har gått inn på din Gmail-konto. Da må man handle umiddelbart. Om man reiser mye kan alle sikkerhetsmeldingene forståelig nok bli irriterende, men skru aldri av dette, ettersom funksjonen er der for din egen sikkerhet.

Se hvilke apper eller tjenester som har tilgang

Gå til din Gmail-konto, helt enkelt kalt «Min konto». I Menyen under «Innlogging og sikkerhet» skal du velge «Apper med kontotilgang«. Da kommer du til å få opp en liste på skjermen over alle apper som har fått tillatelse.

Ved å klikke på «håndtere apper» kan du fjerne tilgang for enten apper eller tjenester som du ikke lenger bruker. Kjenner du ikke igjen en viss app eller tjeneste, se til å forsøke å lese mer om den. Oppdager du at andre advarer mot den eller du ikke engang kan finne noe informasjon, da bør du i prinsippet fjerne tilgangen til den

Se hvilke personer som har tilgang

Under «Innlogging og sikkerhet«, velg «enhetsaktivitet og sikkerhetshendelser«. Der kan du granske alle aktuelle hendelser som påvirker sikkerheten den siste måneden, som for eksempel om noen har endret viktige innstillinger. Under nylig brukte enheter kan du forhåpentligvis bare se enheten du bruker akkurat nå og dine andre enheter, for eksempel om du iblant bruker et nettbrett eller en mobil. Er det noe du ikke kjenner igjen kan du se både når og hvorfra den brukte din Gmail-konto.

Hva gjør du om noe er mistenkelig?

Google har en effektiv tjenest for å sikre Gmail-kontoen. Under «Min konto» , velg «Sikkerhetskontroll«. Du kommer til å få en rask oversikt over sikkerhetssituasjonen. Er alt iorden kommer alt til å vise grønt og du får en melding om at ingen problemer er oppdaget.

Om du derimot oppdager et problem kan du gå videre og beskytte kontoen. Endre passordet (ikke bruk samme passord som for andre tjenester), kontroller tilbakestillingsinformasjonen, kontroller tillatelser for kontoen og se til at alle Gmails sikkerhetsinnstillinger er aktiverte. Vil du aktivere betydligt høyere sikkerhet enn normal kan du aktivere noe som heter to-stegs-verifisering. For en Gmail-konto betyr det at Google kommer til å sende en kode til din mobiltelefon når du logger inn. Koden brukes sammen med passordet. Det betyr at den som ikke også har tilgang til din mobiltelefon, aldri får tilgang til din konto.

Teknisk hjelp til Gmail?

Tech Troopers gir teknisk support via mail, telefon eller om det trengs kan vi utføre et hjemmebesøk. Da kommer en av våre teknikere hjem til deg og løser problemet på stedet.

Behov for teknisk support? Klicka her så ringer vi deg!

Les mer om for fornøydhetsgaranti og hvordan vi tar betalt for supporten.