En liten leksjon om HDMI

hand holding HDMI cables
Info

Det finnes en rekke ulike forkortninger og begrep på internett som kun tek-guruer forstår seg på. Wi-Fi, Blu-ray og HDMI er noen eksempler på dette.

Nedenfor skal vi forklare ett av dem – nemlig HDMI.

Det er egentlig ganske enkelt når man først har fått dreisen på det, men når man leser en manual for første gang, kan det fort stå ganske stille. Ikke nok med det; all digital teknologi har en tendens til å konstant være i utvikling og det du var vant til for 10-15 år siden, er på ingen på måte like aktuelt den dag idag.

High-Definition Multimedia Interface – HDMI

Man kan undre seg over hvorfor de fleste forkortelsene for tekniske fenomener er basert på engelske ord, men det er helt enkelt bare sånn det er; et standardisert språk.

Varför ska alla förkortningar ha engelska ord, kan man tycka. Ja, det är helt enkelt bara så det är, eftersom internetspråket ska vara till för så många som möjligt.

Kort och gott är HDMI ett digitalt anslutningssystem som används för att länka samman olika apparater och föra över bilder och ljud. På så sätt går det till exempel att få en hemmabio genom en projektor och tv-skärmen eller projicera över bilder från andra enheter som dator, blueray-spelare eller digitalbox till sin tv-apparat. Genom HDMI-kablar förs bilder och ljud över från den ena enheten till den andra och du kan få en bättre upplösning och ett bättre ljud. Du måste alltid kolla upp vilken anslutning de olika apparaterna har och se vilken kabel som passar till.

Det finns elektronikprylar med andra anslutningskontakter, men just HDMI räknas som den bästa och vanligaste. Dock kan du köpa till kablar som stödjer anslutning mellan HDMI och andra gränssnitt (anslutningssystem).

HDMI kommer i kablar och kontakter. Kontakterna sitter givetvis på apparaterna och kablarna ska kopplas in i kontakterna för överföring. Namnen på kontakterna är HDMI, mini HDMI och mikro HDMI (typ A, typ C och typ D med andra namn) för anslutning till digitalkameror eller portabla enheter.
HDMI-versioner

Det finns flera versioner av HDMI – de äldre som HDMI 1.1 och 1.2 och de nyare HDMI 1.3, HDMI 1.4, HMDI 2.0 och 2.1. De nyaste versionerna har bättre bildupplösning, färgpalett och kontraster och kan föra över mer data. Men de är samtidigt kompatibla med de äldre kablarna. Det betyder att om du idag köper en tv med HDMI 2.0, behöver du inte slänga de gamla kablarna som ska ansluta andra enheter. Vissa av kablarna kommer även med nätverksstöd så att du kan koppla upp dig på nätet. Exempel är ”HDMI Standard med nätverk” och ”HMDI High Speed med nätverk”.

Tech Troopers kan hjelpe deg.

Ta kontakt dersom du vil ha hjelp med din hjemmeelektronikk eller råd om hva slags utstyr du trenger. Det spiller ingen rolle om hvor eller når, vi gir support på stedet, gjennom chat, email eller telefon Helt enkelt det som passer deg best